Løgtengården, Skødstrup
Den selvejende institution Løgtengården i Skødstrup nord for Aarhus er blevet revet ned og bygget op som et unikt rudeformet byggeri i to etager. Institutionen er blevet dobbelt så stor, men energiforbruget er væsentligt mindre.
Løgtengården er fra 1972 og opført af eternitplader med 10 cm isolering og spånplader som indvendige vægge. Institutionen er nu blevet erstattet af et unikt og super lavenergivenligt byggeri opført af sandwichelementer i lys beton og med anderledes vinkler, der giver en lys og spændende institution.
Forskudte kvadrater
Den nye Løgtengården er på cirka 1000 kvadratmeter fordelt på to etager. Huset er i høj grad tegnet indefra, og udgangspunktet er et kvadrat opdelt i 9 felter. Det midterste felt/kube er på begge etager det centrale rum, der binder funktionerne sammen.
For at få tilstrækkeligt dagslys til det centrale rum og indirekte til de omkringliggende, er husets kvadratiske struktur blevet åbnet med en forskydning, hvorved der opstår lysskår i figuren, der bringer ekstra dagslys helt ned i bygningen. Udover dagslys har den nye geometri givet en stærk karakter til bygningen både inde - og udefra.
Overetagen med vuggestuen "rækker ud" mod landskabet og giver overdækkede situationer på stueplan og en rampe til de små fra vuggestuen og ned til den store legeplads. Den geometriske struktur giver hermed lys, luft og tilgængelighed.
Funktionel indretning
De midterste felter i kvadratet er forbeholdt fællesarealer med garderober og indrettede opholds-/legearealer. Grupperum er placeret yderst og får derfor mest dagslys, sammen med administrationen. Køkkenet, på børnehaveetagen, er åbent ud til fællesrummet, hvor det glider sammen med et "børnekøkken".
Dagslyset fra flere retninger, de varme, sommerhus-inspirerede materialer og den lyse ydre geometri giver en dejlig atmosfære, hvor man inde kan følge årstidernes skiften.
Mange af legeredskaberne er blevet genanvendt, og grunden, der er omkranset af en lille skov, danner en perfekt ramme for et legepladsmiljø.
Super lavenergibyggeri
For at nå ned på den ønskede energiramme er el-forbruget minimeret. Det er opnået ved at indbygge 2 store lysskakte i bygningens midte, der udover at tilvejebringe en stor daglysfaktor og dermed reducerer behov for kunstig belysning, også giver mulighed for optimale betingelser for den naturlige ventilation, der reducerer driftstiden på det mekaniske ventilationsanlæg. Lavenergihuset bruger kun 30 kWh/m2/år, hvilket svarer til 75 procent af et almindeligt lavenergibyggeri.
Raunstrup vandt totalentreprisekonkurrencen sammen med SAHL arkitekter og ingeniørfirmaet LB Consult.