Spændende og udfordrende renovering af fredet bygning i Randers

23-03-2022

Midt i Randers ligger Von Hatten Hus, der er opført i 1799 og som har været fredet siden 1919. Bortset fra spillestedet Café Von Hatten og administrationslokaler i forbindelse hermed har bygningen stået tom gennem længere tid, og den markante bygning har været nedslidt og forsømt igennem en længere årrække.

Raunstrups Randers afdeling har fået til opgave at renovere denne ikoniske bygning, da de har alle de nødvendige kompetencer indenfor både tømrer- og murerfagene, og netop har specialisereret sig i restaurering af fredede bygninger, senest det gamle rådhus i Randers.

Opgaven går i hovedtræk ud på: Totalinddækning af bygningen. Nedbrydninger, Etablering af gårdhave, udskiftning af tegltag, nye supplerende tagspær, nyt fast undertag med papbelægning, lægter, om muring af skorstenspiber, nye tagrender og nedløb, Renovering af facader, inkl. om muring. Afrensning og fugning af facader, kalkning af facader. Renovering og malerbehandling af bindingsværk, træværk, vinduer, porte og døre. Indvendige arbejder udbedring af ydervægge, efterisolering, nye vægge, nye massive gulve, nye brandadskillende lofter, nye installationer i alt.

Det kræver specialviden og -kompetencer, når man arbejder på vedligeholdelse eller udbygning af bevaringsværdige bygninger og skal genrejse et flere hundrede år gammelt bygningsværk med tegltag, kalkede tavler og træværk, hvor træsamlinger bærer hele konstruktionen. Alt skal være i orden ned til mindste detalje, og det er vores mål at gøre alt for at ramme perfektionen på de fredede bygninger.

Von Hattenhus stod til en restaurering, da der var rådskader i tagkonstruktionen og etageadskillelser samt bindingsværk. Hele tagkonstruktionen havde sat sig efter tidligere ændringer i tagkonstruktion, hvor man ukritisk havde fjernet og ændret på flere af hanebjælkerne. Facaderne, som står fuldmuret, stod meget forvitret, med større revner og med flere års dårlige tvivlsomme udbedringer. Først og fremmest skulle alle bjælker og spær-konstruktionen fritlægges, for at gøre plads til tømreren, og det var et kompliceret puslespil hvor der samtidig skulle opretholdes stabilitet i det etagehøje hus.

Metoden hertil var meget nænsomt at fjerne alle sten fra bygningsværket og omkring loftbjælkerne og spær, at nummerere samtlige sten i processen, så de kan komme tilbage på den helt præcise oprindelige plads igen. Facaderne bliver afrenset for flere lag af maling og cementreparationer.

Tagkonstruktionen genrejses, og det i nyt fuldkantet tømmer i samme dimensioner som tidligere. Forneden samles Spæret og Bjælken med skrå Tap og foroven forbindes Spærene med Spær tap. Hanebjælken og Spæret samles med skrå Tap og alle Samlinger af-bores og forsynes med Nagle.
Der bliver brugt specialfremstillet egetræstømmer af kernetræ fra savværk til at rekonstruere de manglende eller rådskadede bindingsværk i gavle.

Det her er specialisthåndværk, og det kræver også en anden tidsplan, da der hele tiden kommer overraskelser, når man begynder at fjerne flere lag af tidligere renoveringer og ombygninger.

Man har i sagens natur ikke nogen eller i bedste fald kun en begrænset mængde af originale tegninger at bygge efter, så vi arbejder ud fra den tilbageværende bygning.

Når den gennemgribende restaurering og ombygning er gennemført, vil Von Hatten Hus fremstå som en spændende og tidssvarende bygning med kultur, erhverv og boliger omkring et fælles gårdanlæg. Huset vil fremover fortsat huse den legendariske musikcafé Café Von Hatten.

Andre nyheder

25-03-2024
Nyudlærte svende i Raunstrup

Fredag d. 22. marts modtog 3 af vores lærlinge deres svendebrev.

Andreas og Simon er nu tømrersvende. Og Wenche er murersvend, og hun fik en sølvmedalje for sin flotte opgave.

05-02-2024
Udnævnelse

I Bygningsservice ønsker vi at styrke vores implementering af nye servicekunder, samt pleje af vores eksisterende kunder.

Det er derfor med stor glæde at Caspar Sejer Dandanell Nielsen er blevet udnævnt til Produktionschef.

22-12-2023
4 rammeaftaler for Arbejdernes Andels Boligforening

Raunstrup er netop blevet prækvalificeret på 4 rammeaftaler vedr. drift- og vedligeholdelsesopgaver for Arbejdernes Andels Boligforening.

03-11-2023
H.C. Andersen Skolen - Børneuniverset

Raunstrup er netop blevet prækvalificeret til Hovedentreprisen på ombygningen af H.C. Andersen Skolen i Odense. Skolen skal ombygges til tre integrerede børnehuse, hvor der samlet set vil være mulighed for dagtilbud for op til 300 børn.

27-10-2023
Katrinebjergskolen Aarhus

Raunstrup er netop blevet prækvalificeret til hovedentreprise med tidlig entreprenørinddragelse på Katrinebjergskolen I Aarhus. Projektet omfatter ca. 2.800 m2 nybygning og ca. 2.500 m2 ombygning/modernisering.

03-10-2023
Raunstrup har vundet totalentreprisen ved ''Vores Elnet''

Raunstrup Tømrer i Odense har vundet Totalentreprisen ved ” Vores Elnet”. Her skal vi opføre min. 4 stk. transformerbygninger, og de har option på de kan tilkøbe 4 mere.

02-10-2023
Nyudlærte tømrersvende

Raunstrup har i gennemsnit ca. 45 lærlinge under uddannelse i virksomheden om året.13 af vores lærlinge har netop fået deres svendebrev

08-09-2023
Udnævnelser i Raunstrup

Det er med stor glæde at vi har følgende medarbejdere der er udnævnt til henholdvis

Driftsleder for både Aarhus og Aalborg afdelingen: Mogens Bugge

Projektleder: Morten Kondrup